Социалната мрежа Facebook отдавна знае много неща за нас. И независимо дали се съмняваме, как съхранява информацията и дали я продава, подчинените на Марк Зукербърг искат да знаят все повече за нас. В САЩ пилотно стартира програмата, наречена "Превантивно здраве" (Prevantive Health), чрез която социалната мрежа ще се опита да събира повече информация за здравето на своите потребители.

Обявените намерения, разбира се са добри. Става въпрос за съвети, които ще бъдат отправяни на потребителите като това да се ваксинират срещу грип на време, да измерват кръвното си, да проверяват холестерола и други свои показатели.

Всички тези неща ще бъдат получавани на база на специални алгоритми, съобразени с възрастта на потребителите, техния пол, както и информация, които са предоставили за себе си. На база на това, приложението ще може да разпознава в ранен стадий рак, сърдечно съдови и други заболявания.

Не малко анализатори реагираха като ужилени на новото приложение, което се намесва в информацията за здравето на потребителите, но от Facebook побързаха на разяснят, че добре осъзнават колко чувствителна е тази информация. От компанията твърдят, че няма да я споделят и публикуват никъде, тя ще е достъпна само за потребителите и ще се използва само в тяхна ползва.

Здравното приложение на Facebook се очаква скоро да е глобално достъпно, но то няма да е първото подобно за социалната мрежа. Тя вече има редица пилотни проекти, свързани с кръводаряване, както и за намиране на донори - части от които вече работят в Индия и САЩ.