Хилари Клинтън се присъедини към все по-голямата група американски политици, които критикуват Facebook и нейния основател Марк Зукърбърг. Според нея компанията не желае да се бори с пропагандата в платформата си.

"Понякога имам чувството че сякаш преговаряме с чуждо правителство. Той е с много власт. Това е голяма компания, която има много влияние по много начини и едва сега започваме да ги разбираме", казва Клинтън в интервю за The Atlantic.

Според нея Зукърбърг има "авторитарно" разбиране за дезинформацията и пропагандата. Тя смята, че той и компанията му просто нямат желание да се борят истински с този проблем.

"Според мен те се извиват да дават аргументи за свободата на словото и цензурата, на които разчитат заради собствените си комерсиални интереси", отблеязва Клинтън. Тя не мисии, че аргументът на Facebook потребителите сами да решават на какво да вярват, е правилен. Засега компанията не е коментирала поредните критки по свой адрес от топ американски политик.

Много анализатори и потребители на социалните мрежи изказаха мнение, че Хилари Клинтън също има авторитарно разбиране за дезинформацията, считащо единствено своята версия на събитията за истина. Според тях политиците не трябва да прекаляват с намесата си в социалните мрежи, защото могат да се превърнат в това, което критикуват. Прекомерната цензура едва ли би подхождала на едно свободно общество, смятат коментаторите.