Изследователите имат убедителни нови доказателства, че използването на социални медии може да ви кара да се депресирате.

Проучването се съсредоточава в хора с различни типове личности, които използват социалните мражи за пет часа или повече на ден. Оказва се, че за всички тях е много вероятно да развият депресия само в рамите на следващите 6 месеца.

В основата на констатациите на изследователи от Университета на Арканзас, Университета на Алабама и Орегонския държавен университет е концепцията за "проблематично социално сравнение". Това е гадното усещане, което изпитвате, когато гледате бляскавия живот на други хора и чувствате, че вашият не е толкова добър.

"Скролването из социалните мрежи може да засили негативните чувства към себе си и към другите, което би могло да обясни как рискът от депресия се увеличава с увеличеното им използване", се казва в прессъобщение на университета в Арканзас.

Използването на социални медии също има тенденция да изолира хората, сочи проучването, защото "намалява възможностите за лични взаимодействия и дейности извън дома".

Проучването, публикувано в Journal of Affective Disorders Reports, използва извадка от 1000 възрастни американци на възраст между 18 и 30 години, събрана от проучване от 2018 г.

"Виртуалното свързване с хора може да увеличи риска от погрешно разбиране или възприятие, което води до трудности във взаимоотношенията и потенциален риск от развитие на проблеми с психичното здраве."

За да избегнем най-лошите ефекти от използването на социални медии, Мерил и нейните колеги учените предлагат да развием по-голяма осведоменост за лошите им ефекти върху нашите емоции и взаимоотношения.