Може и да не знаете, но около една трета от всички уебсайтове по света днес са базирани на една единствена платформа. Тя се нарича WordPress и напоследък се наложи като най-популярната CMS (Content Management System - система за управление на съдържанието), изпреварвайки други широко разпространени такива платформи - Drupal, Joomla и т.н. Този тип софтуери, които най-често са с отворен код, позволяват на практика на всеки да си създаде пълноценен личен уебсайт, онлайн магазин или друг проект в интернет.

Малко история

WordPress е създадена от Мат Муленвег и други ИТ специалисти през 2003 година. От тогава CMS платформата се е променяла многократно, винаги следвайки основния принцип - да прави изработката на уебсайтове още по-лесно. Тя е с отворен код и е свободна за използване от всеки желаещ, а марката WordPress, както и уебсайтът WordPress.org са собственост на WordPress Foundation, която се грижи за развитието на този софтуер. Подобно на други знакови open source проекти, в него участва огромна общност от програмисти.

Как се прави сайт?

За да обясним огромните предимства на WordPress, първо ще опишем на кратко процеса на създаване на един сайт. Това става посредством езици като HTML (Hyper Text Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets), PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) и JavaScript. Много от уебсайтовете в интернет са създадени чрез писане на код с някой от тези езици (или с всички тях). Накратко HTML е езикът, който определя какво да има на сайта, CSS - как да изглежда то, а JavaScript и PHP - какво да прави. Модерните сайтове имат нужда и от база данни, най-често създадена с MySQL.

Постепенно обаче разпространението на интернет налага нуждата от платформи, които да позволят всеки редови потребител да може да създаде поне базов уебсайт, без да познава гореописаните технологии. И именно такава платформа е WordPress, която съчетава всички предимства на концепции като open source и отворените екосистеми за приложения. Тя е лесна за използване от неспециалисти, може да се инсталира с броени кликове, често направо в хостинг панела, има удобен админ панел и огромно разнообразие от приложения за нея.

Както е отворен код?

WordPress се развива и предлага като проект с "отворен код" (open source). Т.е. нейният код е обществено достъпен и всеки желаещ може да го види и променя. Open source е сред най-бързо развиващите се концепции в технологичния свят и позволява на масовия потребител да използва безплатно мощни софтуерни приложения.

Най-популярните такива софтуери освен WordPress, са операционната система Linux, уеб сървърът Apache, редакторът на изображения Gimp, текстовият редактор Libre, платформата за софтуерни телефонни централи Asterisk и др. Те не са непременно лесни за използване, но със сигурност са много по-достъпни и евтини от алтернативите със затворен изходен код.

Първи стъпки с WordPress

Платформата може да се инсталира за броени минути през администрацията на хостинг доставчика или локално чрез решение като XAMPP. След това буквално веднага се сдобиваме с нов уебсайт, на който е инсталирана тема (шаблон) и можем да влезем в неговия админ панел.

Той от своя страна също е много лесен за използване. В менюто в дясно имаме достъп до публикациите, страниците, темите, разширенията (плъгините) и другите опции на сайта.

WordPress теми

В интернет има хиляди различни теми за WordPress. Те могат да направят един сайт много различен - с уникална визия или с допълнителни функционалности. Непрекъснато се създават нови теми, много от които са безплатни, а други се предлагат при достъпни цени. Те се правят от огромна общност от независими програмисти с най-разнообразна цел. Темите могат да се сменят с няколко клика през админа на сайта - в меню Външен вид (Appearance), подменю Теми (Templates). Отново тук можем да инсталираме нова тема - от локалния компютър или направо през вградената търсачка на админа.

Разширения в WordPress

Подобно на темите за WordPress има и хиляди платени или безплатни плъгини, които могат да добавят всевъзможни функционалности към сайта ни. Те също се създават от независими разработчици и често са платени или струват малки суми. Ако желаете сайтът ви да има контактна форма, слайдер (ротатор), интеграция със социалните мрежи, галерия, различни езикови версии или дори пълноценен онлайн магазин - всичко това може да бъде постигнато със съответния плъгин. Инсталират се отново през админ панела - в меню Разширения (plugins).