Кипър официално влезе в ерата на телекомуникационните технологии от пето поколение. От регулаторния орган на страната съобщават, че високоскоростните 5G мрежи покриват 70% от населението на островната държава.

Новата мрежа на Cytamobile-Vodafone осигурява скорост до 1Gbps. Тя е изградена благодарение на Huawei и Ericsson, които са доставили необходимото оборудване и са изградили мрежата в страната.

Huawei е лидер в 5G технологиите, като компанията си е партнирала с Ericsson. Наскоро шефът на шведската копания заяви, че ограничаването на Huawei противоречи на всички декларации за подкрепа на свободния пазар и конкуренцията.

Huawei се сблъска с редица трудности, след стартираната от САЩ търговската и технологична война срещу Китай. Вашингтон отправи редица обвинения без доказателства, наложи санкции и започна да оказва натиск на съюзниците си.

Междувременно 5G технологиите на Huawei са избрани от един от най-верните американски съюзници в Азия - Южна Корея. Страната е глобален лидер във внедряването на бързите мобилни мрежи от ново поколение. Освен там Huawei доставя 5G оборудване в редица европейски страни, като Швейцария, Испания, Германия, Австрия и други.

Представяйки мрежата, главният изпълнителен директор на Cyta Андреас Неоклеус нарече разработката "скок в революционно бъдеще".

"Това ще отключи неограничени възможности, предлагани от новата мрежа, проправяйки път за иновативни технологични приложения, които променят данните в ключови сектори на икономиката, като транспорт, здравеопазване, земеделие, околна среда и образование", каза той.

Neokleous заяви, че мрежата Cytamobile-Vodafone 5G ще обхване 98% от жителите на страната през първата година на работа.

Всички абонати на Cytamobile-Vodafone ще имат достъп до 5G без допълнително заплащане, при условие че притежават 5G устройство, сертифицирано от Cyta и има покритие.

"Мрежата 5G поставя основите за надграждане на живота ни, развитие на бизнеса, напредък на икономиката и трансформация на Кипър в цифрово общество с равни възможности за всички", заяви министърът на иновациите Кириакос Кокинос.

Правителството на Кипър е финансирало с 35 милиона евро изграждане на мрежата в селските региони, които не биха или от особен икономически интерес за телеком операторите.

Кириакос Кокинос твърди, че въвеждането на високи скорости ще промени живота по революционен начин, задвижвайки напредъка в науката, медицината и интелигентните градове.

"Икономиката на Кипър ще се възползва не само от възможностите, които се разкриват, но и от спада в цената на интернет връзките, създаването на 2 милиона нови работни места в целия ЕС за учени, работещи по нови приложения", каза Кокинос.