САЩ са задържали един от членовете на проекта Ethereum - Върджил Грифит с обвинение, че е помогнал на Северна Корея да заобиколи санкциите срещу нея, съобщава Engadget.

Обвиненията са, че Грифит е отишъл в Северна Корея въпреки получения отказ на искането си да пътува до там и е участвал в криптоконференция.

По време на въпросната конференция в Пхенян Грифит е говорил как чрез криптовалути може да се заобикалят санкциите и да се "изпират" финансови средства. Имало е и официални представители на Северна Корея, които са питали въпроси, твърди още обвинението.

Грифит е обвинен и в планове да улесни преводите на Ethereum между Северна и Южна Корея, въпреки че знае, че това ще е в нарушение на американските санкции. Ако бъде признат за виновен, Грифит, който е намеквал, че иска да се откаже и от американското си гражданство, може да бъде осъден на 20 години затвор.

Това не е първият път, в който се появява информация, че Северна Корея има интерес към криптовалутите, за да заобикаля санкции. Вече няколко години има такива индикации, но досега не е имало случай, в който американски гражданин да е замесен и да е нарушил отказ да посети страната.