Създателят на Microsoft Бил Гейтс ежегодно публикува списъци с книги, които препоръчва да се прочетат през настоящата година. Този път милиардерът реши да представи предложенията си по-рано.

Бил Гейтс смята, че ще бъде полезно за хората да употребят свободното си време по време на пандемията от Covid-19 в четене на книги. Донякъде очаквано се оказва, че почти всички книги в списъка му са свързани със съвети за оцеляване и икономически трудности. Не липсва и задълбочен анализ на инфлуенцата от 1918 г.

"Повечето от разговорите ми и срещи които правя тези дни са посветени на COVID-19 и последствията от пандемията", пише Гейтс в личния си блог GatesNotes.

Ето и книгите, препоръчани от Бил Гейтс за 2020 година:

  • The Choice (Изборът)

Авторката Едит Ева Егер е оцеляла от Аушвиц. Тя разказва за трудностите, с които се е сблъсквала. Книгата е фокусирана върху справянето с психологическите травми от преживяното от Егер. Според Бил Гейтс "много хора може да намерят облекчение в съветите на Едит Ева Егер за справяне с трудните ситуации".

  • Cloud Atlas (Облакът Атлас)

Гейтс включва заплетения мулти-сюжетен роман на Дейвид Мичъл от 2004 г. в новия си списък за четене. Преплитането на шест сюжетни линии го прави удачен избор за читателите, които се нуждаят от разсейване по време на пандемията. 

  • The Ride of a Lifetime (Пътешествието на живота ми)

Гейтс споделя, че мемоарите на Робърт Игер от 2019 г. е "една от най-добрите бизнес книги, които съм чел от години".Става дума за бившия шеф на Дисни, който управлява компанията през последните 15 години. Основна тема на книгата са 40-те пътувания до Китай, които директорът е предприел за построяването на Дисниленд в Шанхай, който е 11 пъти по-голям от този в САЩ.

  • The Great Influenza (Големият грип)

Авторът Джон М. Бари провежда задълбочено изследване на грипната пандемия от 1918 г. Книгата се превръща в бестселър през 2004 година. Бившият президент на САЩ Джордж Буш заявява през 2005 г., че книгата помага за оформянето на политиката му за справяне с потенциална грипна пандемия в САЩ. Гейтс заявява, че това е "добро напомняне, че все още се справяме с едни и същи предизвикателства".

  • Good Economics for Hard Times (Добра икономия за тежки времена)

Гейтс препоръчва книгата, тай като едно от последствията на настоящата пандемия ще е свързано с икономиката и евентуална нова криза. Важното според милиардера е, че материалът подчертава значимостта на неравенството и все по-големите политически разделения в богати страни, като САЩ.

Филми и сериали:

Освен книги Бил Гейтс препоръчва и някои филми и сериали. Такива са документалният филма на Netflix - Pandemic: How to Prevent an Outbreak, дебютиралият през 70-те "Аз, Клавдий" на Би Би Си, както и шпионският филм с Брад Пит и Робърт Редфорд - Spy Game (Шпионски игри).

Бил Гейтс разкрива и друга любопитна информация. От години той играе онлайн бридж с един от най-големите американски милиардери и инвеститори - Уорън Бъфет. Състоянието на Бъфет се оценява на 88.9 милиарда долара, а Бил Гейтс има 104.8 милиарда долара. Въпреки това и двамата използват безплатна онлайн платформа, за да играят бридж.