Опитите на Microsoft да подобри качеството на работа на Skype и Cortana са съпътствани от проблем със сигурността на данните. Това съобщава в. Guardian в свой репортаж.

Според вестника служители в Китай са имали достъп до записи от взаимодействия на потребителите на Skype и Cortana през елементарно онлайн приложение. То е можело да бъде използвано и от личните компютри в домовете на служителите.

Източник на вестника твърди, че две години е работил на тази длъжност и е преслушал хиляди записи от личния си лаптоп. Записите са съдържали случайни и целенасочени гласови активирания на Cortana, както и някои разговори между потребители в Skype.

Източникът твърди, че служителите не са получавали никакви инструкции за киберсигурност, а имената и паролите им за достъп са били изпращани в незащитен имейл.

Компанията посочва, че още през лятото е направила проверка на практиката и е затегнала контрола. Нейни представители добавят още, че записите вече могат да се слушат само в предварително подсигурени офиси в няколко държави. Мерките са били взети още след като през миналата година други ИТ гиганти имаха подобни проблеми със записи, които предизвикаха недоволството на регулаторите в Европа.