Най-богатият човек в света, Джеф Безос, разкри новия си проект "Куйпър". Той цели пускането на 3236 спътника в орбита за предоставяне на високоскоростен интернет на всяка една точка на нашата планета, включително и във въздуха.

Същата цел има и компанията OneWeb, която през лятото трябва започне да изгражда два спътника дневно във Флорида, за да изстреля 600 сателита до 2021 г.

Милиардерът и създател на SpaceX, Илон Мъск, също има планове в областта на глобалния сателитен интернет. Проектът Starlink трябва да създаде група от 12 000 спътника на различни орбити, осигуряващи бърза връзка с интернет дори и в най-затънтените джунгли на Африка.

Големият въпрос е дали има място за няколко различни доставчици на този пазар, включително и поради ограничението на подходящи орбити. Заради това експертите говорят за началото на една нова космическа надпревара, пише АФП.

Победителят ѝ не само би бил първият поставил достатъчно количество спътници в орбита, но и този който би могъл да си позволи да смъкне цената, за да подбие конкуренцията.

На международната конференция Satellite 2019, проведена във Вашингтон тази седмица, професионалисти от сектора заявиха, че най-големият им страх е именно факта, че Джеф Безос може да си позволи да смаже конкуренцията с ниски цени, като работи години на загуба, за да се окаже в последствие монополист и единствен доставчик на глобален високоскоростен интернет.

"Джеф Безос е достатъчно богат, за да ви премахне от бизнеса", казва Мат Деш, главен изпълнителен директор на Iridium Communications.

Iridium знае всичко за фалита. Компанията стартира сателитен телефон през 90-те години на миналия век - мобилните телефони бяха големи като тухли и струваха 3000 долара, като едноминутен разговор се таксуваше за 3 долара. Именно високите цени спъват фирмата, появила в зората на мобилната ера и довеждат до нейния банкрут.

Спасението идва от Пентагона. Iridium има група от 66 сателита, осигуряващи 100% покритие на планетата, а това се оказва полезно за американските военни, които искат да улеснят комуникацията си и инвестират в компанията.

"Проблемът със сателитите е, че за създаването дори на малка група са необходими милиарди долари инвестиция. Това налага въвеждането на по-високи цени, в противен случай е невъзможно разходите да се изплатят", казва Деш.

Според него някой, който има солидни финансови запаси може да се възползва от тях, за да смачка конкурентите си, които нямат големи запаси и трябва да продават услугите си на по-високи цени.

"Желая успех на момчетата... Надявам се, че няма да им трябват 30 години, за да постигнат финансов успех, както се случи с нас", допълва Деш.

"Предизвикателството е да успеете да се задържите на повърхността през първите няколко години, през които със сигурност няма да може да получавате достатъчни приходи, съизмерими с големите разходи, които сте направили", споделя пред АФП Шагун Садчева, старши анализатор в Northern Sky.

Според изследванията на Northern Sky на пазара ще има място най-много за две фирми, като много от компаниите ще загинат и ще разпродадат активите (сателитите) си.

"Хората не обръщат достатъчно внимание на необходимостта за подсигуряване на права за радиочестотния спектър", споделя за друго препятствие Майкъл Шварц от Telesat.

Според специалистите Amazon вече имат силна IT инфраструктура, а Джеф Безос има и ракетна компания, която може да му осигури евтини цени на ракетните изстрелвания, така че наистина да спечели новата частна космическа надпревара.