Шпионските скандали не спират да разтърсват света всеки ден. Все по-често те попадат и в полето на социалните мрежи. През последните дни в САЩ бяха обвинени двама служители на Twitter, които според прокурорите са шпионирали в полза на Саудитска Арабия. Те са използвали позицията си, за да контролират информацията и данни на потребители, критикуващи авторитарния режим в арабската страна.

Оказва се, че Ахмад Абуамо е наблюдавал съмнително много саудитски потребител, прочут с това, че е критик на режима. В позиция си на отговорник за партньорствата на социалната мрежа в Близкия Изток е доказано, че той дори е получил подарък от правителството на Саудитска Арабия на стойност 300 000 долара.

Другият обвинен Али Алзабара, който е софтуерен инженер в Twitter, е осъществил контакт с правителството като е доказано, че е имал нерегламентиран достъп до информация на повече от 6000 акаунта в мрежата, както и до техните мейли, телефонни номера и IP адреси.

Има и трети обвинен, който не е служител на компанията. Ахмед Алмутаири е заподозрян като свързващото звено между служителите на социалната мрежа и правителството на Саудитска Арабия.