Известен румънски съдия е бил отстранен от поста си заради видеоклипове, публикувани в социалната мрежа Тик Ток, предаде Асошиейтед прес.

Кристи Данилет, съдия в северния град Клуж, е бил отстранен в понеделник от Върховния съвет на магистратите заради два свои видеоклипа, пуснати в Тик Ток през миналата година. Според съвета "поведението му рефлектира върху имиджа на съдебната система".

Пред Ройтерс Данилет е заявил, че на едното видео той подкастря живия плет в градината си, а на другото - чисти басейна си. По думите му в нито един от видеоклиповете, заради които е дисциплинарно отстранен, не прави нищо, свързано с професията си.

Решението може да бъде обжалвано.

Даниет, който има много последователи в социалните медии, от години отправя критики към румънската съдебна система и настоява за реформи. Организирал е протести срещу тези, които се противопоставят на реформите. Даниет води и курсове за деца по правно обучение.

"Смятам, че това е вид разчистване на сметки", заявява Даниет пред АП. "От години настоявам за реформа на съдебната система. Имам много врагове заради позицията си. В Румъния е много трудно да се направят реформи в съдебната система, но и да се промени манталитетът".

От посолството на САЩ в Букурещ отбелязват в съобщение от вторник, че отстраняването на Даниет е "силно обезпокоително".

Независимата съдебна система, която уважава законите, е от жизнено важно значение за всяка просперираща демокрация", се посочва в съобщението.

Дачиан Чолош, който беше премиер на Румъния в периода 2015 г. и 2017 г. осъди отстраняването на съдията и обвини управляващата коалиция, че започва "разрушаване на съдебната система". Той отбеляза, че в последните месеци е получил информация, че някои съдии и прокурори се "чувстват заплашени и срещу тях са предприети дисциплинарни действия".