В днешно време правим почти всичко на компютъра и онлайн. Това важи както за индивидуалния потребител, така и за компаниите, грижещи се клиентите им да са винаги доволни. Фактът, че дигиталното е превзело всички сфери на икономическия и социалния живот означава само едно - необходимостта от повишаване на киберсигурността се увеличава с всеки изминал ден.

Ако за някои е достатъчно инсталирането на обикновена антивирусна програма или спазването на определено онлайн поведение, то за фирмите ситуацията е съвсем различна.

Всеки електронен магазин може да стане жертва на масирана DDoS атака, източване на данните на потребителите, включително на параметрите на техните банкови карти, които използват при онлайн покупки. Множество са опасностите, които дебнат компаниите в интернет. Именно заради това изграждането на надеждна киберзащита трябва да е приоритет за всеки предприемач, който смята да развива дейност онлайн.

Когато говорим за онлайн сигурност, няма как да не отбележим забележителното постижение на А1 България. Само за година родният телеком зае лидерска позиция на пазара, предлагайки комплексни и цялостни решения за киберсигурност.

Наскоро f5 - американска технологична компания, специализирана в киберсигурност, отличи А1 България като партньора с най-бързо постигнат растеж през 2021 г. в страната. А1 предлага на българските компании решението А1 Web Application Firewall (WAF), базирано на продукт на f5.

А1 Web Application Firewall е насочена към всеки уебсайт, електронен магазин, приложение за онлайн банкиране или други корпоративни услуги, които фирмаитепредлагат онлайн. A1 WAF следи трафика от и към платформата на уеб-услугите, като идентифицира и неутрализира заплахите.WAF пази от XSS (Cross Site Scripting), SQL Injection, Local File Inclusion, CSRF (Cross Site Request Forgery), Broken Authentication, Session Hijacking, Buffer Overflow и специфични атаки към модулите на приложението.

Подходът на А1 при предлагане на услугите за киберсигурност, както и при останалите ICT и IoT решения в портфолиото ѝ, цели да улесни максимално компаниите и публичните организации в решаването на техните най-належащи проблеми. Затова компанията предоставя високотехнологичните решения по модела "като услуга". Ключовите предимства при този метод са, че не се изисква наемането на специализиран ИТ персонал, или експерти по киберсигурност, нито инвестиция в хардуер и софтуерни лицензи.

ICT услугите на А1 са подходящи както за големи компании и организации, така и за средни и по-малки фирми.

Освен с f5, А1 България си партнира и със световни лидери като Cisco, SAP България, VMWare, Dell Technologies, IBM, за да създава услуги, осигуряващи широкоспектърна защита за своите корпоративни клиенти. Благодарение на това, можете да защитите всички аспекти на своя бизнес с решенията на А1 за киберсигурност, в зависимост от специфичните потребности на вашата дейност. Сред решенията на А1 има разнообразни предложения:

DDoS Protection от А1 е средство против злонамерено "срутване" на уебсайт или онлайн платформа. Услугата пази от най-честите кибератаки, които заливат уебсайта или електронния магазин на бизнеса с непосилен трафик, заради което той престава да функционира в интернет. Услугата на А1 филтрира зловредния трафик и го блокира, без да може да навреди на инфраструктурата. DDoS Protection от А1 е задължителен инструмент за всеки, които разчита на интернет за своята дейност.

А1 Cyber Backup e интелигентно решение, което прави резервно копие на вашите данни. При необходимост или възникнал инцидент, възстановяването на изгубената или компрометираната информация става само с няколко клика. Услугата използва изкуствен интелект, който сканира за опасен софтуер и криптовируси, пазейки ви от кибератаки.

Managed Next Generation Firewall от A1 ви позволява да защитите данните си от проникване във вашата мрежова инфраструктура. Услугата включва в себе си IPS функционалност, която намалява значително шанса за пробив в мрежата. А1 България разполага и с екипи от висококвалифицирани и сертифицирани специалисти, които могат да помогнат на компаниите по всяко време..

Managed SD WAN от А1 е идеалният начин да свържете офисите на компанията си. Услугата поддържа маршрутизиране на трафика, като комуникацията е напълно криптирана, за да може преносът на данни да е в защитена среда. Компанията ви не само ще спести хардуерни инвестиции, но и получава директен достъп до приложения, базирани в облака, като Office 365 и други.

Endpoint Protection от А1 със SentinelOne е комплексно решение за защита на крайните устройства на клиента - лаптопи, компютри, сървъри и виртуални машини. Услугата осигурява постоянна защита от вируси и зловреден софтуер в прикачени файлове, при сваляне на файлове от интернет или при пробив в мрежата на клиента.

Ако станете жертва на кибератака, Endpoint Protection автоматично прекратява зловредните процеси, прекъсва връзката и поставя под карантина заразените устройства и файлове. Услугата минимизира времето за установяване на атаката и позволява прекратяването ѝ в зародиш.

Offensity е автоматизирана облачна услуга за сигурност, която непрекъснато проверява ИТ инфраструктурата за уязвимости и оценява рисковете за организацията. Така можете бързо да разберете дали в платформата ви има бъг или недостатък, криещ риск за сигурността на бизнеса ви.

A1 Net Protect by Cisco е една от най-добрите защити против фишинг атаки, зловреден софтуер (malware), спам, скрити криптомайнери и ботнет атаки. На практика A1 Net Protect

дава възможността за сигурно сърфиране в интернет. Услугата е особено подходяща, както за личните, така и за служебните мобилни устройства. Киберпрестъпниците знаят, че по-голямата част от интернет трафика се осъществява от смартфони, но A1 Net Protect парира ходовете им.

Managed Data Loss Prevention от А1 е софтуер, който предотвратява изтичане на информация от крайни устройства на клиента, в следствие на злоупотреба или нарушение на корпоративни политики от вътрешни лица или чрез неоторизиран достъп до данните от външни лица.Data Loss Prevention дава решение за три основни задачи за бизнес организациите: защита на личните данни, с които организацията борави, защита на интелектуалната собственост и видимост на данните, които се обменят между системите на клиента.

Mobile Device Management позволява да управлявате по-лесно служебните мобилни устройства на своите служители, без значение дали операционната система е Android, iOS или Windows. Услугата осигурява 360-градусов мониторинг на цялата екосистема от мобилни устройства чрез едно единствено приложение.

Благодарение на интуитивния потребителски интерфейс можете винаги да сте в течение с употребата на служебните устройства. С Mobile Device Management ще може да противодействате както на недобросъвестни служители, така и при евентуална кражба на служебния телефон.

System Information and Event Management е набор от интегрирани софтуерни инструменти за управление и мониторинг на системите в инфраструктурата на клиента, които помагат на организациите да откриват целенасочени атаки и нарушения на сигурността на данните.

Системите SIEM събират и анализират информацията, търсейки следи от подозрителна активност. Когато се установи необичайно поведение, услугата на А1 генерира сигнал за разследване, който се визуализира в контролен панел или се изпраща като имейл нотификация към предварително определена електронна поща.

SIEM не само идентифицира дали е настъпило нарушение на сигурността, но може да определи как се е случило то и дали е свързано с други потенциални нарушения.