Цели 80% от безплатните NFT-та в OpenSea - един от най-големите онлайн пазари за незаменями токени - са измамни или са SPAM. Това съобщиха от платформата.

Припомняме, че NFT (Non-Fungible Token) е концепция, базирана на блокчейн технологията, която позволява даден дигитален актив да бъде определен като уникален. Това може да бъде всякакво цифровизирано съдържание или информация.

"Всяко решение, което вземаме, е с мисъл за нашите творци. Първоначално изградихме нашия споделен договор, за да улесним създателите да се включат в пространството", посочват от OpenSea в Twitter. "Наскоро обаче видяхме, че злоупотребите нарастват експоненциално", пише още в него.

В социалната мрежа художник обвини анонимен създател на NFT, че е откраднал работата му и я е продал онлайн. "Някой си направи профил в OpenSea и взе всичко от моя профил в Twitter", оплака се потребител, идентифициран като Holley. "Сега тoй продава моето изкуство като NFT. Това не съм аз! Ако можете да помогнете и да подадете сигнал за този човек, ще съм благодарен."

Нарушаването на авторски права, за жалост, не е нещо съвсем ново в NFT нишата. Артистите се оплакват от кражби и хакерски атаки от месеци. Мнозина вече призоваха за мерки и регулации в това отношение.