Американският клон на платформата за търговия с криптовалута Binance обяви, че прекратява възможността за депозиране на щатски долари, а банките, с които работи, се готвят временно да прекратят тегленето на фиатни долари от него на 13 юни. Това стана ясно само дни след като Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) заведе дело срещу Binance и нейния главен изпълнителен директор Чанпън Чжао, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският клон на най-голямата крипто борса в света съобщи в туит, че предприема "проактивни стъпки" в прехода си към търговия само с крипто активи.

Търговията, залагането, депозитите и тегленията в криптовалута ще останат изцяло функциониращи, заяви още Binance.

В понеделник Комисията по ценните книжа и фондовите борси обвини платформата в злоупотреба със средства на инвеститорите, управление на нерегистрирана борса и нарушаване на редица американски закони за ценните книжа.

Американските регулатори заявиха вчера, че подкрепят замразяването на активите на Binance, според декларация на Комисията до федерален съд, която бе оповестена публично.

Цените на криптовалутите останаха почти без промяна днес, а биткойна спадна незначително по време на сутрешната азиатска търговия до 26 496 долара.

Сега най-известната крипто валута в света се е насочила към седмичен спад с около 2 на сто, след като поевтиня до над двумесечен минимум от 25 350 долара по-рано през седмицата.