Група инвеститори в меме криптовалутата доджкойн заведоха иск срещу собственика на Tesla Илон Мъск, обвинявайки го в търговия с вътрешна информация, която им е струвала милиарди долари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В подадения иск във Федералния съд в Манхатън инвеститорите твърдят, че Мъск е използвал постове в "Туитър", платени онлайн инфлуенсъри, участието си в ток шоу на Ен Би Си през 2021 г. и други "публични изяви", за да насърчи търговията с доджкойни през няколко портфейла, които той и "Тесла" контролират.

Като пример за подобно влияние инвеститорите посочва продажбата през април на доджкойни на стойност 124 милиона долара, след като Мъск е сменил популярното синьо лого на "Туитър" с ползваното от доджкойна лого с кучето Шиба ину, което е довело да скок на цената на криптовалутата с 30 на сто.

"Умишлено привличане на внимание, манипулиране на пазара и търговия с вътрешна информация" е позволила на Мъск да измами инвеститорите и да рекламира себе си и своите компании, се посочва в иска.

Според инвеститорите Мъск целенасочено е повлиял на повишаването на цената на доджкойна с 36 000 процента за последните две години, след което я е оставил да се срине.

Адвокат на милиардера отказа коментар по обвиненията.