Руската петролна компания Газпромнефт смята да разшири дейността си, изграждайки ферма за копаене на биткойни. Компанията, която е дъщерно дружество на руския газов монополист Газпром, е в много добра позиция да направи това.

Тя ще използва излишните си емисии въглероден диоксид като енергиен източник за добива на криптовалута. Идеята зад това необичайно начинание е да се възстанови изразходваната енергия от производството под формата на биткойни.

Процесът на сондиране на нефт отделя излишни запалими газове - предимно метан и природен газ. Обикновено петролните компании изгарят този газ, за да не изтича той в атмосферата. Идеята е, че изгарянето на метана го превръща във въглероден диоксид, който е по-малко вреден. Но цялата тази топлина и енергия просто отиват на вятъра. Ето защо Газпромнефт смята да преобразува излишната топлина в електричество и да я използва за генериране на криптовалути.

Това не е първата подобна идея - миналата година Bloomberg съобщи, че и американски компании са стартирали сходни проекти, използвайки излишната енергия за захранване на центрове за данни, включващи и биткойн ферми.

Иначе Газпромнефт няма сама да извършва добива на криптовалута. Вместо това, заинтерсовани компании ще могат да използват нейните съоръжения в Сибир и да копаят собствени биткойни.