Макар чак напоследък да сме свидетели на повече модели телевизори с резолюция от 8K, технологичният сектор не е в застой. Доказателство за това е, че Blackmagic Design представи камера, която може да заснема видео в резолюция до 12K, а това е Ursa Mini Pro 12K, предава Mobile Bulgaria.

Тя включва 80-мегапикселов сензор (12 288 x 6480 пиксела) с 14 стъпки на динамичния обхват и ISO 800. От компанията споделят, че разработката на модула е отнела четири години, като е възможно заснемането на видео в 12K при 60 кадъра в секунда. Налични са опции за снимане и в 8K и 4K при съответно 110 и 220 кадъра в секунда.

При двете по-ниски резолюции е възможно снимане без кропване, което води до постигането на високо качество. Камерата поддържа сменяеми обективи, разполага с два слота за UHS-II SD карти, опция за връзка към външен сторидж и може да бъде управлявана безжично.

Една от полезните функционалности е, че тя снима в RAW кодека на компанията, който позволява по-лесната обработка, дори на лаптоп. Конструкцията е лека и произведена от магнезиева сплав и са налични външен LCD помощен дисплей и 4-инчов сензорен екран. Цената на Ursa Mini Pro 12K разбираемо не е никак ниска, като камерата струва 9995 долара.