Според изследване на Digital Content Next устройствата с Android в състояние на покой изпращат десет пъти по-често информация до Google, отколкото тези с iOS, предава Mobile Bulgaria.

Ученият Дъглас Шмид от университета Вандербилд е провел изследване, което стига до интересни изводи. Според данните Google събира информация за потребителите дори когато те не правят нищо със своите устройства.

Експериментите на Шмид са показали, че телефон с Android и активен браузер Chrome е изпратил в рамките на 24 часа 340 пъти информация за местоположението на потребителя. Същият експеримент е показал, че на устройство с iOS и браузер Safari Google не са успели да съберат никаква изполваема информация освен ако потребителят не е използвал активно уреда.

Шмид също така е установил, че смартфон с Android и Chrome изпраща 50 пъти повече заявки до Google от iPhone със Safari, а общо устройствата с Android в състояние на покой са изпращали 10 пъти повече данни. Съвсем наскоро беше установено, че Google събира данни за местоположението на потребителите дори когато те изрично са изключили тази опция в настройките.

От компанията обясниха, че това се прави заради рекламите, които са и основният бизнес на Google. Apple също събират информация, но в техния случай тя е анонимна и опцията за изключване на предаването на данни работи.