Американската технологична корпорация Apple намалява производството на модела iPhone 14 Plus поради слабото му търсене и увеличава това на по-скъпия iPhone 14 Pro, обяви днес компанията за маркетингови изследвания TrendForce, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Делът на по-скъпия модел iPhone 14 Pro се увеличава до 60 процента от общото производство, след като първоначално е планирано да съставлява 50 на сто. Този дял може да се повиши в бъдеще до 65 процента", съобщи "Тренд форс".

Apple все още не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар по темата.

В доклада се казва, че повишаването на лихвените проценти в САЩ може да доведе до ограничаване на потребителските разходи, което да намали търсенето на "айФони" през първото тримесечие на 2023 г. Това може да предизвика спад на продукцията с 14 процента на годишна база до 52 милиона смартфона.

През миналия месец американската технологична компания, която изтегля част от своите производствени мощности от Китай, обяви, че ще произвежда най-новите си модели iPhone 14 в Индия. По този начин Apple се застрахова срещу възможните рискове, които може да възникнат поради напрежението между управляващите във Вашингтон и Пекин, отбелязва Ройтерс.