"Мета" възстанови достъпа на бившия американски президент Доналд Тръмп до "Фейсбук" и "Инстаграм", потвърди Анди Стоун, говорител на корпорацията, цитиран от Ройтерс.

Акаунтите на Тръмп в тези социални мрежи бяха блокирани след смъртоносните размирици на Капитолийския хълм, избухнали на 6 януари 2021 година, предава БТА.

Последният му пост отпреди блокажа беше призив хората на Капитолия да останат спокойни и да не проявяват насилие в нарушение на закона.

Все още той не е реагирал на стената си, но негови поддръжници веднага започнаха да пишат в профила му след две години пауза и да го поздравяват с "добре дошъл". Не липсват и недоволни американци.

През януари "Мета" заяви, че ще възстанови достъпа на Тръмп "през следващите седмици" и че ако отново наруши правилата за използване на платформите, достъпът му ще бъде блокиран за период от един месец до две години.

Следващата година Тръмп отново ще участва в президентските избори. С решението на "Мета" той успя да си възвърне достъпа до ключови платформи, които му осигуряват връзка с гласоподаватели и възможности за набиране на средства за политически кампании, отбелязва Ройтерс.

По-рано и "Туитър" възстанови достъпа на бившия американски президент.