Бившият президент на СЩ Доналд Тръмп планира да възстанови профилите си във "Фейсбук" и "Туитър" като част от своята кампания завръщане в Белия дом през 2024 г., съобщи в сряда NBC News, цитирайки известие, изпратено до Meta Platforms Inc.

"Вярваме, че забраната на акаунта на президента Тръмп във Facebook драматично е изкривила и попречила на публичния дискурс", пише предизборният екип на Тръмп в писмото до собственика на Facebook.

Представител на Meta каза пред NBC News, че технологичният гигант "ще обяви решение през следващите седмици в съответствие с процеса, който изложихме".

Бившият президент на САЩ официално поиска да се върне във Фейсбук, обяви предизборният му екип днес. Скот Гаст, адвокатът на Тръмп, е адресирал писмо до основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг. В него той е поискал среща, на която да се обсъди бързото връщане на Тръмп в социалната мрежа. В писмото адвокатът призовава платформата да насърчи истински диалог, а не да заглушава гласа на един кандидат за президентския пост.

Тръмп бе отстранен от Фейсбук за две години след щурма срещу Конгреса на 6 януари 2021 г., извършен от негови привърженици.

"Туитър" вече възстанови акаунта на Тръмп през ноември, малко след закупуването на компанията от главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, припомня БНР. Последваха и информации, че Meta обмисля дали на Тръмп да бъде позволено или не да се върне в Facebook.