На специално събитие във френската столица Париж Huawei разкри новите модели от серията P30. По традиция това са P30 Lite, P30 и P30 Pro, като на по-бюджетния Lite ще обърнем внимание малко по-късно, за да можем да се концентрираме върху върховите P30 и P30 Pro.

Вижте как изглеждат Huawei P30 и Huawei P30 Pro >> >> >>

Huawei P30 Pro разполага с 6.47-инчов OLED панел с извити страни и резолюция от 2340х1080 пиксела. Съотношението на страните е19.5:9, а екранът има единствено малък капковиден нотч за селфи камерата.

Доста любопитна подробност е, че P30 Pro не разполага с високоговрител, а излъчва звукът си директно чрез екрана. Технологията се нарича Acoustic Display и според Huawei възпроизвежда висококачествен звук. Ако искате да слушате музика обаче, звукът ще идва не от екрана, а от намиращите се в долната част Dolby Atmos високоговорители.

Флагманът е водоустойчив по най-високия IP68, но стандартният жак за слушалки липсва. Huawei обаче предоставя преходник в кутията, така че няма да има проблеми.

Смартфонът идва с 8-ядреният процесор Kirin 980, който е направен по 7-нанометрова технология. RAM  паметта е 8GB, а вътрешното пространство може да е 128GB , 256GB или 512GB.

Стигаме и до най-любопитната част - камерата. DxOMark вече са оценили телефона и са го поставили на върха в класацията си. По този начин към днешна дата фото способностите на Huawei P30 Pro са най-върхови на пазара.

Основната камера е четворна и има доста любопитна конфигурация. Основният сензор е с 40MP, f/1.6 бленда и 27mm оптика. Той разполага и с технологията SuperSpectrum, която представлява нов цветен филтър за свръх точно улавяне на цветовете. Сензорът е и много светлочувствителен, като с него може да правите зашеметяващи снимки на нощното небе, стига да имате неподвижва повърхност. Максималното ISO, с което може да снимате пък е цели 409 600.

За направата на панорамни или по-нестандартни снимки помага широкоъгълен 20МР сензор с f/2.2 бленда и 16mm оптика. Трета 8МР камера се грижи за близките снимки, като предлага 5 пъти оптично приближаване. Тя има 8МР сензор, снабден с f/3.4 бленда и 125mm оптика.

Благодарение на иновативна перископична система телефонът може да комбинира своите сензори, за да постигне 10х хибридно приближени и 50х дигитално приближение.

Четвъртата камера е на пръв поглед незабележима, защото е изнесена извън основната група. Тя е 3D ToF (time-of-flight) сензор, който измерва разстоянието до обектите пред камерата и помага за постигане на боке ефект.

От Leica са помагали отново със софтуера, а Huawei са добавили новия си подобрен изкуствен интелект AIS. Комбинацията от тях дава множество различни режими за снимки, като AIS може сам да открива и прави най-добрите и оптимални настройки.

Обърнато е и специално внимание на стабилизацията при заснемане на видеа. Тяхната резолюция е 4К, като телефонът може да прави слоумоушън клипове с 960 кадъра в секунда при резолюция 720р.

Огромно внимание е обърнато и на нощния режим, като при този вид снимки Huawei безспорно ще запази лидерското си място.

За селфитата отговаря мощен 32МР сензор, който също има богати възможности от към режими и настройки.

Батерията е 4200 mAh и ще може да се зарежда на 70% за 30 минути.

Ценовата листа на флагмана P30 Pro стартира от 1749 лева, като тази сума ще е за специална входяща версия с 6 GB RAM и 128 GB памет. Останалите варианти ще гравитират около 1950 лв.

Време е да видим и какви са характеристиките на Huawei P30.

Смартфонът разполага с 6.1-инчов OLED дисплей с резолюция 2340х1080 пиксела (19.5:9). Екранът отново е без рамки и с капковиден отвор за селфи камерата. Над нотча обаче е поместен и високоговорител, тъй като екранът не разполага с технологията Acoustic Display. За радост на не малка част от потребителите дисплеят не е с извити страни, което жертва малко от стила му, но го прави и по-здрав.

Друга важна разлика се крие във факта, че P30 разполага със стандартния жак за слушалки. За сметка на това телефонът не е водоустойчив, а единствено защитен от пръски.

Процесорът отново е 8-ядреният Kirin 980, но RAM паметта е 6GB, а мястото за файлове - 128GB.

Основната камера е тройна, като водещият сензор отново е с 40 мегапиксела и разполага с технологията SuperSpectrum за запечатване на свръх точни цветове. Блендата му е f/1.8, а оптиката 27mm. Вторият сензор с 16 МР и е широкоъгълен с бленда f/2.2 и 17mm оптика. За зуум възможностите отговаря 8МР сензор, който има f/2.4 бленда и  80mm оптика. Той може да извършва тройно оптично приближение.

Видно е, че основната камера на P30 Pro превъзхожда тази на P30, но възможностите на последната не са за подценяване. Тя също може да прави 4К видеа и слоумоушън клипове с 960 кадъра в секунда при резолюция 720р. За селфитата отговаря 32 MP сензор.

Huawei P30 също разполага с всички софтуерни екстри на Laica и способностите на изкуствения интелект на Huawei.

Устройството има батерия с капацитет 3650 mAh, като то също може да се зарежда бързо, но по-бавно от P30 Pro.

Ценовата листа на Huawei P30 ще стартира от 1349 лева.