Правителството на Китай забрани на служители в централните правителствени агенции да ползват iPhone и други чуждестранни марки смартфони, докато са на работното си място, съобщава The Wall Street Journal.

Позовавайки се на неназовани източници, в статията се казва, че Китай се стреми да "намали зависимостта на страната от чужди технологии" и да засили киберсигурността, както и да предпази чувствителните данни от изтичане към чужди правителства.

Докато ходът е насочен като цяло към смартфони, произведени в чужбина, Apple се откроява, тъй като Китай е един от най-големите пазари за iPhone. Освен това моделът се сглобява основно в страната.

Apple дори направи промени в софтуера си за iOS за Китай, като ограничи времевия прозорец на AirDrop до 10 минути или премахна емоджитата с тайванския флаг.

Появиха се съобщения, че на военните и правителствените служители е забранено да използват превозни средства на Tesla, а Tesla по-късно обяви, че ще започне да съхранява данни за китайски автомобили на местно ниво.

Забраната идва след като САЩ на практика забраниха хардуера на Huawei и ZTE в стараната, ограничиха TikTok за държавните служители и принудиха Nvidia и AMD да не продават най-добрите си чипове на Пекин.

Забраната за държавните служители може да намали продажбите на iPhone в Китай с до 5%. Това би означавало с 10 милиарда долара по-малко приходи за Apple.