Индустрията на смартфоните се насочва към пропастта. Очаква се доставките на умни телефони да се сринат с 30% в Китай през първото тримесечие. Виновен за това е коронавирусът, сочи анализ на Gizchina.

Избухването на коронавируса в Китай засегна сериозно дейността на много компании - не само китайски, но и чуждестранни. Към днешна дата 362 души са загинали, броят на заразените надхвърля 17 400, а 487 души са излекувани.

Китайското правителство активно се опитва да спре разпространението на вируса в страната. Магазини, ресторанти, фабрики, търговски центрове и други обекти са или затворени, или работят в ограничен режим през последните няколко дни. Samsung, Apple и Xiaomi затвориха магазините си, предава technews.bg.

Очевидно е, че всичко това ще се отрази негативно на предлагането на смартфони в началото на годината. Според неотдавнашна прогноза на Strategy Analytics, доставките на смартфони в Китай през първото тримесечие на 2020 г. могат да паднат с цели 30%.

Твърди се, че коронавирусът ще забави растежа на БВП и потребителските разходи в Китай. Това, от своя страна, ще се отрази на пазара на смартфони в страната през първата половина на 2020 г. Очаква се доставките на китайски смартфони да паднат с 5% през 2020 г.

Китай произвежда около 70% от смартфоните в света. Следователно забавянето в работата на заводите под карантина ще се отрази неблагоприятно на световните доставки. Това все все още са "оптимистични" прогнози - при условие, че огнището на коронавируса бъде погасено в близко бъдеще.