Според известното южнокорейско издание ET News, Samsung Electronics подготвя смартфон с огъващ се екран от начално ниво на цена до 1 милион корейски вона - около 770 щ. долара. Очаква се производителят да лиши модела от редица първокласни функции и да го пусне на пазара през 2024 година.

Според публикацията, подразделението Mobile Experience (MX) на Samsung наскоро е стартирало проект за разработване и планиране на производството на сравнително евтини варианти на Galaxy Z Fold и Flip.

Крайъгълният камък на стратегията е идеята за създаване на "гъвкав Galaxy A", в който няма да има някои от функциите на по-скъпите му аналози. Това ще направи цената на новите варианти много по-ниска, ако те бъдат пуснати в продажба. Според публикацията цените на новите Galaxy Z Fold и Flip са били съответно между 960 и 1540 щ. долара в Южна Корея миналата година. С други думи, производителят възнамерява бързо да увеличи пазарния си дял при смартфоните със сгъваеми екрани чрез висока ценова конкурентоспособност. Освен това ще увеличи дела на огъващите се смартфони в гамата на Samsung от едноцифрени проценти до двуцифрени.

Бюджетните смартфони и продуктите на средни цени играят ключова роля в стратегията на Samsung за разширяване на пазарния дял в много категории. Съвсем очаквано, моделите от серията Galaxy A се продават несъразмерно повече от Galaxy S. В световен мащаб производителят вече държи 90% от пазара на гъвкави смартфони, но възнамерява да засили още повече позициите си в този обещаващ сегмент.

Компанията планира да продава повече подобни модели през тази година, докато прогнозираният брой продажби на класически модели като Galaxy A и Galaxy S, напротив, трябва да намалее. По този начин, смартфоните с гъвкави екрани на Samsung, вероятно, ще бъдат продадени тази година, не 10 милиона пъти, както се очакваше по-рано, а 15 милиона. Смята се, че тези цифри се вземат предвид и от Apple, който възнамерява да започне да произвежда модели с гъвкави екрани през следващите години. Планове на това поле имат и китайските производители, които напоследък също активно разширяват портфолиото си от подобни модели.