Първичното публично предлагане на акции от Xiaomi предизвика сериозен интерес от страна на големите финансови играчи. Милиардерът Джордж Сорос и китайската инвестиционна компания Hillhouse Capital са готови да вложат до 6,1 милиарда долара в IPO-то на четвъртия по големина в света производител на смартфони.

Фондът, подкрепен от Сорос, вече е поръчал малко количество акции на Xiaomi, съобщи Блумбърг, позовавайки се на неназован свой източник. Поръчка за около 600 млн. долара е направила Hillhouse, докато базираната в САЩ група за управление на активи Capital Group Cos. е поръчала акции за 500 млн. долара.

Xiaomi вече успя да привлече инвеститори в лицето на технологичните Qualcomm Inc. и China Mobile Ltd., а IPO-то на компанията се очертава като най-голямото в света за последните две години и половина. Производителят на смартфони, ръководен от Леи Джун, е първият голям технологичен играч на борсата в Хонг Конг, след като градът промени правилата си и позволи на основателите да запазят неограничено право на глас.

Крайната цена за продажбата на акции на Xiaomi все още не е определена, нито разпределенията за конкретни инвеститори. Очаква се Xiaomi да обяви цените на офертите си в четвъртък, според съобщение, разпространено от организаторите на IPO-то, предава technews.bg.

Представители на Xiaomi, Hillhouse, Capital Group и Soros Fund Management засега не са коментирали появилите се информации. Xioami планира да привлече сериозни средства и от инвеститор в континентален Китай, едновременно с IPO-то в Хонг Конг.

При подготовката за първично публично предлагане на акции на Xaiomi през миналата година се говореше за оценка на компанията от 100 млрд. долара, но очевидно IPO-то ще се състои на по-ниски нива. Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и CLSA са водещи спонсори на IPO-то.