Колко дни трябва да работи човек, за да се сдобие с флагмана при смартфоните iPhone Xs, представен наскоро от Apple? На този въпрос дава отговор аналичният отдел на Picodi, базирайки се на данни за средната работна заплата във всяка страна от проучването и на вече обявените цени на iPhone Xs с памет 64 GB.

Може да се предположи, че най-адекватно съотношение между цени и заплати би трябвало да се наблюдава в САЩ, тъй като ценовата политика се формира най-вече в тази страна и за нейните жители. Въпреки това се оказва, че новият смартфон на Apple е най-достъпен за жителите на развитите страни в Европа и на ОАЕ, коментира Picodi.

Така например, за да си купи новия iPhone Xs в Швейцария, човек трябва да работи 5,1 дни, в Люксембург - почти 7 дни, а в Норвегия и Дания - малко над 7 дни. На челните места в класацията се нареждат и Обединените арабски емирства, където спечелените за 7,6 дена пари са напълно достатъчни за купуването на последното поколение смартфон. В самите Съединени Щати човек трябва да се труди усърдно 8,4 дни, за да си позволи устройството.

Вече е известно, че в България iPhone Xs с памет 64 GB ще струва 2329 лв. Като се вземе предвид средната работна заплата в страната (чисто 873 лв. по данни на НСИ за второто тримесечие на 2018 г.), на българите ще са нужни 56 пълни работни дни - или около два месеца и половина (календарни), за да съберат парите за такава покупка.

Това е един от най-високите показатели в Европейския съюз: в другите страни от Източна Европа са необходими от 32 до 41 дни работа, за да си купите устройството от официалните магазини на Apple в Румъния, Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Повечето страни от еврозоната се нареждат в средата на класацията. В Австрия, Германия, Финландия и Франция са нужни около 10,5 дена труд, в Гърция и Португалия - около 27. Доста по-осезаеми са разходите за iPhone Xs в Мексико, Китай, Аржентина и Индия — от 50 до 60 "трудодни".

Предпоследното място в рейтинга заема Пакистан (88,6 дни), а абсолютният антирекорд принадлежи на Филипините - 156 работни дни за един айфон.

Проучването се базира на оповестените цени на новия продукт на Apple и данните за средната работна заплата, достъпни в официалните статистически източници на всяка от страните. Размерът на месечната работна заплата се дели на осреднения брой работни дни в месеца - 21, уточняват анализаторите.