С излизането си Samsung Galaxy S20 Ultra привлече интереса на потребителите не само с факта, че е флагман, но и с възможността да снима със 100 пъти зуум. Това бе нещо, с което не можеше да се похвали нито един телефон до този момент. Не това е единствената причина обаче, защо Samsung Galaxy S20 Ultra се превърна в телефона на фотолюбителите и дори започна да заменя някои DSLR апарати.

Да започнем от основата. Задната камера е четворна, а главният ѝ сензор е с цели 108 мегапиксела. Телефото обективът е перископичен и е с 48 мегапиксела. Благодарение на него телефонът има 10 пъти оптичен зуум и 100 пъти общо оптично приближаване. S20 Ultra разполага още с 12 MP ултраширокоъгълна камера и TOF 3D сензор за дълбочина.

Заради високата резолюция на заснемане е възможно зуумът да се извършва и с кроп на снимките, без те да загубват никакво качество.

Революционна е и възможността на заснемане на 8К видео. По този начин дори един скрийншот изглежда като професионална снимка.

Вижте как снима Samsung Galaxy S20 Ultra >> >> >>

Стабилизацията е подобрена, а технологията Super steady елиминира необходимостта от покупка на специален гимбъл. Нощният режим е революционно подобрен, поради способността на 108 мегапикселовата камера да обединява девет пиксела в един супер пиксел за по-ясни и детайлни нощни кадри.

Интересно нововъведение е възможността за използване на всички камери едновременно, като те правят до 14 снимки и видео в един и същи момент - single take. В последствие вие сами избирате кое от заснетото да използвате. Мнението на професионалните фотографи е, че освен да спестява време, това ви позволява и невероятна мобилност. До сега за подобно снимане бе необходимо превключването между режими, рискувайки моментът на заснемането да бъде изпуснат.

Селфи камерата също заслужава похвали - тя е 40 мегапикселова и може да прави 4К видеа.

Цялата тази комбинация от хардуер и софтуер позволява направата на наистина страхотни и впечатляващи снимки. Когато става дума за заснемане на сгради, портрети, абстрактни пейзажи, градски или социални снимки и дори отразяване на медийни събития, то Samsung Galaxy S20 Ultra по нищо не отстъпва на професионалните DSLR апарати.

За разлика от тях обаче, устройството е леко, обработката може да става директно на него - ако има нужда от такава и е винаги в джоба ви. Именно мобилността стоеше в основата много професионални фотографи да изберат по-компактните безогледални камери пред DSLR моделите. Samsung Galaxy S20 Ultra стои в основата на нов преход, в който все повече хора ще започват да използват смартфоните за професионални фото цели. За много фотографи е ценно да могат бързо да уловят точния момент. Това става трудно, ако трябва да носят чанта с обективи и апарат, който не винаги може да бъде в ръката им.

Възможността за заснемане на 8К видео, "космическият" зуум, качеството на снимките, множеството режими и върховата стабилизация превръщат Samsung Galaxy S20 Ultra в устройството, което спокойно може да "пенсионира" много от тежките DSLR камери.