Екип на Университета в Сан Диего, Калифорния, използвал генномодифицирани мишки, чиито неврони на паметта се активирали отново, когато им се инжектирало определено лекарство.
Първо те поставили мишките в кутия с определен мирис и цвят. След това с лекарството те са накарали гризачите да си спомнят “по-безопасната” кутия, въпреки че вече се намирали в друга, където получавали електрически шокове.

Другата технология, разработена в Масачузетския технологичен институт, използвала светлинни импулси, които се насочвали към региони от мозъка. Генномодифицираните мишки са имали неврони, които ставали чувствителни към светлина, докато се сформирал споменът за кутията. В същото време те получавали електрически шок. След това екипът ги поставял в друга кутия и изпращали светлинен лъч в мозъците им по имплантирано оптично влакно. Независимо къде се намирали, мишките се паникьосвали.

Според екипа по този начин може да бъде формирано сложно поведение в мишките, като се използват спомените им. Изследванията насочват към възможността хората да бъдат накарани да си спомнят неща, които не са се случвали – или дори да се “учат” на нови умения, като използват електронни уреди или химия.