С помощта на коктейл от лекарства и електрически импулси учените регенерирали нерви, свързващи гръбначния стълб с мозъка. След две седмици гризачите можели не само да ходят, но и да изкачват стълби и да тичат по ходеща пътека, предаде БГНЕС.

Проф. Греоар Куртин заяви, че изследването показва, че тялото може да се възстанови от някои травми, за които досега се смяташе, че причиняват перманентна парализа. Екипът му смята, че опитите върху хора могат да започнат догодина с пациенти с гръбначни травми благодарение на получена субсидия на стойност 7 милиона паунда.

За целите на изследванията в Цюрихския университет гръбначни тъкани на мишките били прекъснати, но не напълно отрязани. Те не можели да ходят, защото вече не можели да получават сигнали от мозъка. Но след като били провесени на задните си крака и долната част на гръбнака им била стимулирана с използването на лекарства и електрически импулси, нервите на гризачите се задействали отново. Сигналите от мозъка успели да "заобиколят" травмата и да възстановят контакт с долната част на тялото.

"Това е световна титла в областта на нерворехабилитацията. Нашите мишки станаха атлети при положение, че само няколко седмици преди това бяха напълно парализирани. Говоря за 100% възстановяване на доброволното движение", заяви проф. Куртин.

Експертите в областта на парализата твърдят, че това е голям напредък в медицината, който може да даде сериозна надежда на парализираните пациенти. Те обаче призовават за предпазливост, тъй като нервната система на мишките не е същата като на хората и повечето гръбначни травми са свързани с обширно нараняване, а не само с прекъсване на връзки.