Наблюдения с телескопа "Хъбъл" потвърдиха отдавна очакваната галактическа катастрофа. Астрономите анализираха направени от него снимки по различно време и уточниха пътя, който следва Андромеда. Така те установиха, че Андромеда и Млечният път се сближават със скорост около 400 000 км/ч и ще се сблъскат фронтално.

Като се отчита разстоянието между двете галактики, което сега е 2,5 милиона светлинни години, сливането им ще започне след около 4 милиарда години и ще завърши след 6 милиарда години. Нищо не може да попречи на този процес, защото в тази част на Вселената няма никакви по-масивни обекти от Млечния път и Андромеда, включително и концентрация на тъмна материя.

От сливането ще се появи нова галактика, която ще има различна елиптична форма и по-малка населеност с космически тела. За разлика от сблъскващите се автомобили, галактиките имат толкова много празно пространство, че повечето космическите обекти в тях ще се разминат. Звездите рядко се сблъскват и затова те просто ще се пренаредят в нова система. Слънцето ще промени траекторията си и ще се окаже по-далече от галактическия център. Земята също ще оцелее при сливането.

Специалистите отдавна знаят, че двете галактики се приближават, но досега не им беше ясно дали ще се сблъскват или ще се разминат. Точният път на Андромеда не беше ясен, но "Хъбъл" даде възможност на астрономите да измерят посоката на движение на галактиката.

"След почти век предположения за бъдещата съдба на Андромеда и Млечния път, най-накрая имаме ясна картина как ще се развият събитията през следващите милиарди години" - каза на пресконференция астрономът Сангмо Тони Сон от научния институт по космическите телескопи в Балтимор.