В Испания има програма за непрекъснато наблюдение на Луната с неособено мощни телескопи, комбинирани с високоскоростни камери. Това позволява на астрономите да забележат неща, които иначе най-вероятно биха пропуснали - поради твърде бързото им случване. Именно тази система е уловила как два метеорита са се сблъскали с Луната и са се получили две експлозии, уловени на Земята като проблясъци.

"Проучвайки метеоритите, падащи на Луната, ние можем да разберем колко често стават подобни сблъсъци в Слънчевата ни система, а на базата на тази информация можем да си направим важни изводи за бъдещето на Земята и шансът за сблъсък тук", споделя Хосе Медиедо, астроном участващ в испанския проект за лунно наблюдение.

Някои учени твърдят, че животът на Земята е успял да се развие до такава степен, защото твърде голямата ни Луна, чийто размери са като на малка планета, ни е спасила от множество фатални удари.

Заснетите от испанските камери сблъсъци обаче е нямало как да бъдат фатални за нас - метеоритите са били с диаметър по-малък от 1 метър. Подобни удари обаче може да са фатални за бъдеща колония на Луната.

Снимка: NASA