Дългоочакваният космически телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) вече е окончателно разположен на около един милион мили от Земята. И макар че вероятно никога повече няма да го видим отблизо и лично, поне ще наблюдаваме красиви изображения от неговата работа.

Тази седмица дистанционно управляван телескоп ни предостави едно от първите изображения на "Джеймс Уеб" в орбита. Снимката показва съоръжението като една далечна точка, която е практически неразличима сред звездите и галактиките.

Изображението е заснето от 17-инчов телескоп, наречен "Елена". Той се управлява от Virtual Telescope Project 2.0, който предоставя на астрономите достъп до два дистанционно управлявани роботизирани телескопа в Рим, Италия.

Снимката е заснета точно когато "Джеймс Уеб" е достигнал крайната си дестинация - т. нар. точка на Лагранж L2. Дори е налично и кратко видео, на което се вижда как съоръжението си проправя път през мастилено-черното космическо простраство.

Според НАСА, "Джеймс Уеб" ще има достатъчно гориво за около 10-годишна мисия. Учените се надяват, че през това време телескопът ще ни предостави най-подробните изображения на дълбокия космос, които някога сме виждали.