Хлебарките се раждат с вроден имунитет към спрейове за насекоми, но неприятните буболечки крият и друг коз, свързан с бързата им еволюция. Изследване на университета в Пардю установи, че често срещаните германски хлебарки се раждат с имунитет към токсини, с които те все още не са били в контакт.

В рамките само на едно поколение, германската хлебарка, наричана още Blattella germanica, развива потомствен имунитет към нови комбинации от отрови.

"Ние нямахме никаква представа, че нещо подобно може да се случи толкова бързо", казва съавторът на изследването Майкъл Шарф.

"Еволюцията на хлебарките, развиващи имунитет срещу множество класове инсектициди наведнъж, ще направи изтребването с химикали на тези вредители почти невъзможно", допълва Шарф.

Проучването е проведено в различни сгради в щатовете Илинойс и Индиана, както и в университетските лаборатории Пардю, които са били заразени с хлебарки. Изследователите са използвали различни комбинации от спрейове за насекоми и са наблюдавали в реално време, как новите поколения стават устойчиви на токсините.

В бъдеще унищожението на вредните насекоми ще зависи от капаните, а не от химикалите, споделят учените.

За своя живот немската хлебарка може да снесе над 400 яйца. Вредното им значение се състои в това, че пълзейки върху хранителни продукти понякога ги замърсяват с различни болестотворни вируси и бактерии (чума, холера, коремен тиф и други), с цисти на едноклетъчни паразити, с яйца на хелминти. Хлебарките предизвикват и алергични реакции у някои хора.