Учени смятат, че ранните братовчеди на хората може да са използвали огъня, за да приготвят храна, още преди два милиона години, дълго преди появата на вида хомо сапиенс, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Неотдавнашно изследване откри вероятно най-ранното известно доказателство за готвене - останки от вечеря с печен шаран отпреди 780 000 години.

Готвенето на храна бележи не само промяна в начина на живот на нашите предшественици. То е подпомогнало еволюцията, дало ни е по-големи мозъци и доста по-късно ще заеме централно място в празничните ритуали, събирали общностите.

"Историята на човешката еволюция изглежда е история на това, което ядем", каза Мат Спонхаймър, антрополог в университета на Колорадо в Болдър, изследвал храненето на ранните ни предшественици.

Изследването, чиито резултати са публикувани в специализираното издание "Нейчър еколъджи енд евълушън", се основава на материали от праисторическия археологически обект Гешер Бенот Яков в Израел.

Артефакти от района сочат, че там е имало обиталище на общност от изчезналия вид хомо еректус - предшественици на човека, които ходели изправени, обяснява ръководителят на изследването Ирит Зохар от университета на Тел Авив.

След дългогодишни изследвания на обекта учените изследвали интригуваща находка от рибни останки, каза археологът от Еврейския университет в Ерусалим Наама Горен-инбар, ръководител на разкопките.

Доста от останките са от две вида едър шаран и са открити на място, на което учените откриват и признаци, че там е имало огън. Тестове установили, че зъбите на рибите били изложени на висока температура, но не на прекалено висока. Това ги навежда на мисълта, че рибата е готвена бавно, а не е хвърляна директно в огъня, обясни Зохар.

Въз основа на всички доказателства учените заключават, че този вид братовчеди на хората са използвали огъня за готвене преди повече от три четвърти милиона години. Това е доста по-рано от най-древните известни досега доказателства за готвене на храна от хора в каменната епоха, хранили се с овъглени растителни корени в Южна Африка.

"Сигурен съм, че в близко бъдеще ще бъде съобщено за още по-ранни случаи" на приготвяне на храна на огън, каза участникът в изследването Израел Хершковиц от университета на Тел Авив в отговор на въпрос на агенцията по електронна поща.

Готвенето на храната улеснява тялото да я смила и да извлича хранителни вещества, обясни Дейвид Браун, археолог от университета "Джордж Вашингтон", който не участва в изследването. Затова, когато първите хора разбрали как да готвят, те са получили достъп до повече енергия, която да използват за развитието на по-големи мозъци.

Въз основа на развитието на телата и мозъците на хората учените смятат, че уменията за готвене вероятно са възникнали преди близо два милиона години.