Осемдесет и пет процента от потребителите на интернет вече знаят за съществуването на генеративни изкуствени интелекти като Чат ДжиПиТи, 51 процента са ги тествали, а 73 процента от запознатите с тях се доверяват на съдържанието, което произвеждат, предават Франс прес и БТА, позовавайки се на резултатите от онлайн проучване.

Допитването е направено в Северна Америка, Европа и Азия през април от консултанската компания в областта на информационните технологии "Capgemini".

Това много високо ниво на доверие, сходно във всички възрастови групи, е придружено от безразличие към потенциалните рискове, независимо дали става въпрос за кибератаки и "дълбоки фалшификати" (манипулирани по цифров начин изображения, които са много реалистични).

Според 70 процента от запознатите с тях интернет потребители генеративните изкуствени интелекти се превръщат в предпочитан инструмент за търсене на препоръки за продукти или услуги, вместо търсачките.

Проучването, обхванало 10 000 души на възраст над 18 години, показва, че 53 процента им се доверяват за помощ в управлението на финансите си, 67 процента - за медицински диагнози и препоръки, а две трети са готови да ги използват за съвети относно личните си взаимоотношения или житейските си проекти. Най-изразена е тенденцията сред поколението на бейби бумърите (70 процента).

Близо 50 процента от анкетираните не се притесняват, че генеративният изкуствен интелект се използва за създаване на невярна информация и само 34 процента се опасяват от способността му да създават фишинг имейли за извършване на кибератаки. Една трета от участниците в допитването се притесняват от проблеми с авторските права, а 27 процента - от използването на алгоритми за фалшифициране.

Потребителите на интернет, които често използват генеративен изкуствен интелект, все още са голямо малцинство - 7 процента от тях прибягват до най-широко използваната функция за разговор няколко пъти седмично, а 8 процента - няколко пъти дневно. Степента на удовлетвореност на потребителите нараства до почти 90 процента.

Данните сочат още, че 43 процента от анкетираните искат фирмите да използват генеративен изкуствен интелект, за да взаимодействат с тях, 70 процента желаят да получават препоръки за нови продукти и услуги, а 64 процента са готови да правят покупки на тази база.

Шестдесет и седем процента от участниците в проучването вярват, че генеративният изкуствен интелект е в състояние да предложи персонализирани препоръки по отношение на модата и интериорния дизайн. Резултатите показват още, че тези благоприятни мнения не се различават съществено между възрастовите групи.

"Потребителите по целия свят са забележително добре осведомени за съществуването на генеративния изкуствен интелект и масово го приемат, но начинът, по който тази технология работи, и свързаните с нея рискове все още са твърде слабо разбрани", казва Нирадж Парихар от "Capgemini".