Спускаемият модул от индийската мисия "Чандраян-3" успешно кацна около Южния полюс на Луната. С това Индия се превърна в първата страна в света, кацнала в тази зона. Успехът стана броени дни след като руската сонда се разби, опитвайки се да стигне до Южния полюс на Луната.

Индия се превърна в четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, осъществила кацане на сонда на естествения спътник на Земята.

"Чандраян-3" е третият индийски апарат за изследване на земния спътник.

Първият завърши обиколката си около Луната през 2009 г. и нямаше спускаем модул.

Лунната мисия "Чандраян-2" стартира през 2019 г. Освен извеждането на апарат в орбита, тя включваше и спускане на модула "Викрам". Мисията завърши с неуспех, но орбиталният апарат "Чандраян-2" продължава да обикаля около Луната. 

"Чандраян-3" довърши започната, а на сондата се намира и малък луноход, който ще проучи околността около зоната на кацането.

Индия се гордее и с изпращането на сателит около Марс. Страната рутинно изстрелва спътници над Земята с много по-малко финансови ресурси от други нации. Мисията до Червената планета струваше около 65 милиона долара - по-малко от бюджета на холивудски екшън.

"Чандраян-3" струва на индийския бюджет 90 милиона долара.

"Южният полюс е наистина много интересна, историческа, научна и геоложка област, която много държави се опитват да достигнат и която може да послужи за база за бъдещи колонисти", заяви професор Уенди Коб пред CNBC.

Коб добави, че откриването на вода на Южния полюс на Луната е "наистина важно за бъдещи изследвания", тъй като може да служи като източник на гориво за ракети и космически кораби.

Любопитен факт е, че през този век единствено Китай и Индия са успявали да кацнат на естествения земен спътник. Преди руския неуспешен опит, тази година и Япония не успя да приземи своя сонда на Луната. Израел се провали с мисията си през 2019 година.

Роскосмос поздрави колегите си от Индия за успешното кацане на "Чандраян-3" 

Руската космическа агенция Роскосмос поздрави колегите си от Индия за успешното кацане на космическия апарат "Чандраян-3" на повърхността на Луната, съобщи ТАСС.

"Държавната корпорация Роскосмос поздравява индийските си колеги с успешното кацане на космическия апарат "Чандраян-3" на Луната", се казва в поздравителното съобщение.

 От Роскосмос отбелязват, че изследването на естествения спътник на Земята е важно за цялото човечество, тъй като в бъдеще той може да се превърне в платформа за усвояване на дълбокия космос.