Изследователи от Университета на Колорадо, САЩ, са проучили условията в лунните пещери и са установили, че те поддържат стабилни температури, съобщава сайтът на учебното заведение.

Отдавна е известно, че повърхността на Луната не е идеално гладка и е осеяна с цепнатини, кратери и дори същински пещери. Досега обаче учените не знаеха почти нищо за условията в подземните кухини.

Специалистите отбелязват, че подобни данни биха били изключително важни за бъдещи лунни мисии.

"Ако се надяваме да изпратим хора в тези пещери през следващите десетилетия, искаме да знаем какво ги очаква там", пишат изследователите.

Пещерите се явяват подходящи места за космически колонии на бъдещето. Стените им могат да предпазят хората от слънчевата радиация. Смята се също, че лунните пещери са богати на полезни изкопаеми или лед.

Авторите на настоящото изследване са провели компютърни симулации, за да пресъздадат условията под лунната повърхност. Резултатите са показали, че пещерите поддържат стабилна температура - от минус 120 до минус 70 градуса Целзий. В същото време на повърхността на Луната са възможни големи температурни разлики (от +100 до -170 градуса Целзий).

Новината е добра за бъдещите астронавти, които могат да използват пещерите като естествени скривалища. Същевременно тези условия не са подходящи за натрупване на лед. Пещерите, особено тези, чиито входове гледат към Слънцето, са твърде топли за това.