Американските компании "Модерна" и "Мерк" обявиха, че са се споразумели да разработват и лансират на пазара заедно иРНК ваксина за пациенти с висок риск от развитие на рак на кожата, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Препаратът е в период на изпитания в комбинация с лекарство срещу рак.

Двете компании си сътрудничат от 2016 г. за разработването на ваксината.

След изследвания в продължение на няколко години без да пуска продукти, "Модерна" зае сензационно място на фармацевтичния пазар като една от първите фирми, редом с "Пфайзер/Бионтех", предложили ваксина срещу КОВИД-19 въз основа на иРНК технологията.

Компанията е убедена, че тази технология, позволяваща на човешките клетки да бъде указано да произвеждат протеини, съдържащи се във вируса, за да обучат имунната система да го разпознава и деактивира, може да се използва за лечение на грип, СПИН, автоимунни, сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

В лабораториите на "Мерк" е създадено лекарството срещу рак пембролизумаб. Резултатите от втора фаза на клинични тестове на иРНК ваксина, приемана заедно с лекарството при пациенти с висок риск за меланома, се очакват в края на годината.

Вече съществуват ваксини за превенция (като тази срещу човешкия папиломавирус) или за лечение на рак. В ход са и клинични изпитания за лечение на различни видове рак.