Разстоянието между Земята и Уран, част от т.нар. опозиция на Слънцето, ще бъде минимално тази година на 5 ноември, което създава най-добрите условия за наблюдение на планетата. Това съобщиха от пресслужбата на Московския планетариум, предава БНР.

Вижте как изглежда планетата Уран >> >> >>

"В петък, 5 ноември 2021 г., в 3:00 ч. Уран ще бъде в опозиция на Слънцето. Това е най-подходящото време за наблюдение на седмата планета през телескоп. Разстоянието между Земята и Уран на този ден ще бъде най-малкото през 2021 г. - 2,8 милиарда км, а видимият диаметър на планетата е най-големият за годината (3,7 дъгови секунди)", заявиха от Планетариума.

С всяка изминала година Уран се позиционира по-високо на небето в северните ширини. Най-доброто време за наблюдение е от есента до края на зимата, твърдят астрономите.

Планетарна опозиция е разположение на небесните тела, при което центровете им са в една линия, а Земята е разположена между Слънцето и "противоположната" планета.

"Моментите на опозиция са най-подходящи за наблюдение на астероиди и външни планети (от Марс до Нептун), тъй като по това време планетата е на минималното си разстояние от Земята и дискът ѝ е напълно осветен от Слънцето", обясниха учените.