НАСА изрази загриженост относно плановете на компанията SpaceX на Илон Мъск да изпрати в космоса около 30 хиляди сателита по проекта Starlink, целящ осигуряването на достъп до високоскоростен интернет, предаде Ройтерс.

SpaceX вече получи разрешение за разполагането на около 12 хиляди сателита за широколентов интернет и поиска одобрение за създаването на съзвездие от второ поколение с 30 хиляди спътника.

"НАСА има опасения относно... възможно въздействие върху научните мисии на НАСА и пилотираните космически полети", се казва в писмо до Федералната комисия по комуникациите.

От американската космическа агенция отбелязват също, че сега има общо 25 хиляди обекта в орбита - и около 6100 от тях са на височина под 600 км.

Плановете на компанията на Мъск ще доведат до "повече от двойно увеличаване на проследяваните обекти в орбита и до петорен ръст на тези, намиращи се под 600 км", обясняват от НАСА.

От SpaceX засега не коментират тези опасения.

На 15 януари Илон Мъск написа в профила си в Туитър, че 1469 сателита от проекта Starlink са активни, а 272 скоро ще се преместят в оперативни орбити.

От компанията Amazon, която обещава да похарчи поне 10 милиарда щатски долара за изграждане на 3236 такива спътника, също са изразили притеснения пред Федералната комисия по комуникациите заради плановете на SpaceX. Те настояват регулаторът да въведе "разумни условия".

Въпреки че е изключително скъпа за внедряване, сателитната технология може осигури високоскоростен интернет на хората, които живеят в селски или

труднодостъпни за обслужване места. Тя може да бъде и изключително важна, когато урагани или други природни бедствия нарушават комуникациите.