Нов граждански научен проект на НАСА - Jovian Vortex Hunter, търси помощ от любители и ентусиасти. Целта е феновете на космоса да разглеждат снимки на Юпитер и да откриват бури, завихряния или други любопитни атмосферни явления.

Вижте как изглеждат бурите на Юпитер >> >> >>

Друг граждански научен проект на НАСА, наречен Junocam, търси помощ от членове на обществеността за обработката на изображения от мисията Juno на НАСА.

Междувременно Jovian Vortex Hunter ще предоставя вече обработени от научния екип изображения. Категоризирането на изображенията ще помогне на учените да разберат динамиката на флуидите и химията на облаците на Юпитер.

Непрофесионалните учени и любители често допринасят за мисията Juno. Кевин М. Гил е използвал данни от JunoCam, за да обърне внимание на на буря в атмосферата на Юпитер. Благодарение на събраните и категоризирани досега кадри, професионалистите в НАСА могат да концентрират усилията си върху анализа им.

Анализът дори на стари кадри може да е от голяма полза за разбирането на планетата. През 2021 година астрономи от Института по астрофизика в Бордо проследиха молекулите, оставени от кометата Шумейкъър-Леви 9, която се блъсна в Юпитер през 1994 г. Астрономите са използвали за изследванията си широкомилиметровата/субмилиметрова телескопна мрежа АЛМА в Атакама. Благодарение на анализа си те открили, че ветровете на Юпитер достигат скорост 1448 км/ч, повече от изстрелян от пистолет куршум.

Учените споделят, е благодарение на данните от "Джуно" са разбрали, че ветровете и бурите в атмосферата на Юпитер достигат на над 3000 километра дълбочина. Вече са по-ясни и процесите зад формирането им.