Учени от Германия и Белгия изследваха необичаен 65 000-годишен наконечник на копие, открит в германската пещера Кухата скала (Hohle Fels), където някога са живели неандерталци. Това е най-старият известен листовиден връх на копие, а дори много по-съвременни популации на ловци използват дървени копия без какъвто и да е накрайник, предава technews.bg.

Производството на композитно копие с такъв връх дало предимство на неандерталците - предците на съвременните европейци и азиатци - при ловуване и защита. Статия за изследването е публикувана в уебсайта на Университета в Тюбинген.

Повечето инструменти от каменната ера изглеждат толкова необичайни за съвременния човек, че той не може правилно да оцени реалната сложност на тяхното производство. Междувременно ефективността на типично копие на австралийските аборигени (с наточен дървен връх) срещу наистина голямо и силно животно често е ниска. Удар с такова оръжие рядко нанася рани, които провокират обилно кървене, и обикновено не прониква достатъчно дълбоко. В Австралия това не е проблем, тъй като всички големи и опасни местни видове са били унищожени от предците на аборигените, които са имали по-ефективно оръжие.

Жителите на Европа от каменната ера не биха могли ефективно да ловуват или дори да се защитават без по-сложни оръжия. Дори ранните неандерталци (според редица класификации - хората от Хайделберг) са използвали хвърляч на копия, за да увеличат увреждащия ефект на дървените копия.

Известни са и находки на копия със следи от каменни накрайници с умерени размери. В някои случаи обаче подобни копия не са достатъчни. Когато атакува лъв, пещерна хиена или мечка, такова копие не може да убие звяра, преди той да убие човека.

В такива случаи хората се нуждаят от оръжие като традиционното руско копие - изработено от трайно дърво и връх с форма на широк лист. Опитвайки се да стигнат до човека, който държи такова копие, и лъвът, и мечката само потъват по-дълбоко в оръжието и така се доубиват. Но дълго време археолозите не можеха да открият следи от оръжия от този тип сред неандерталците.

Сега обаче германски изследователи са открили накрайник на копия с форма на лист и минимална възраст 65 хиляди години. Той е направен от силициеви шисти - твърда и чуплива скала, съставена от тънки слоеве. Майсторът е създал върха на копието от еднороден слой. Накрайникът е дебел само девет милиметра, широк 41 мм и дълъг 76 мм. Това са класическите пропорции на копие за близък бой. Върхът тежи само 28 грама и запазва доста чиста форма дори след повреди, причинени от употреба.

За съжаление не е напълно ясно от какво е направен закрепващият шнур. Според други находки обаче, неандерталците са могли да предат шнурове от растителни влакна. Преди това други научни екипи предполагаха, че тези шнурове са използвани при производството на оръжия (включително хвърлящи).

Въпросът на какво техническо ниво са били оръжията на неандерталците е един от най-важните при изследването на материалната им култура и причините за изчезването им. Способността да се правят сложни копия от дърво, специализиран накрайник, лепило и закрепващ шнур показва високо ниво на развитие на вида като цяло. По време на реконструкциите, съвременните археолози доказват, че създаването на добре оформени каменни върхове на копия е сложна и нетривиална задача, която изисква внимателна работа от майстора (като се вземат предвид характеристиките на конкретни изходни материали).

Изследването на основата на наконечника разкрива следи от растително лепило - и следи от допълнително закрепване на кордата. Лепилото и шнурът заедно здраво фиксират върха към дървото. Върху него има ясни следи от удари върху нещо твърдо - и частично разрушаване. От следите става ясно, че човекът се е опитвал отново да изостри върха, след като той е станал тъп от интензивна употреба. Крехкостта на силициевите шисти обаче веди до напукване, поради което копието е захвърлено в Кухата пещера.

Изчезването на неандерталците се доближава във времето до пристигането на съвременните хора в Европа. Последните донесоха със себе си копия със заточени каменни върхове, подобни на каменните върхове на стрелите на бушмените. Необичайната им форма може да означава, че оръжието е било използвано за атака и на други хора, а не само на животни.

Днес се смята, че неандерталците не са имали лъкове. Ако е така, Хомо сапиенс, дошъл в Европа от Африка преди 45 хиляди години, може да е имал сериозно военно-техническо предимство пред местните жители на континента.