Астронавтите на МКС са наблюдавали изключително рядко явление, наречено "Синя искра". За пръв път учените са станали свидетели на толкова интензивни проблясъци. Явлението е свързано с мълниите и на кратко може да се опише като тяхно продължение в обратна посока. За него обаче все още се знае по-малко.

"Сините искри" са част от група явления, в които влизат още спрайтове, елфи и много познатите ни светкавици. На практика всички те са електрически искров разряд в атмосферата. Разликата е във височината, посоката на "падане" и образуването им.

Вижте снимки от явлението >> >> >>

"Спрайтовете се образуват над облаците и представляват продължение на обикновената мълния, образувана под облака. Появяват се в резултат на разреждането на заряда, натрупан в облаците от мълнията. При йонизацията на атмосферните газове спрайтовете светят в червено-синьо, в зависимост от височината на която се намират. Последната варира от 10 до 100 километра надморска височина. В по-ниските слоеве, на височина около 20 км, поради високото налягане спрайтовете светят в синьо, а в по-високите - в червено. Спрайтовете се образуват в област с диаметър от 1 до 100 км. Скоростта, с която се движат, е около 10 км/с", обясняват явлението "Синя искра" от Meteo Balkans.

За пръв път спрайтове са наблюдавани на 6 юни 1989, като това става случайно, при изпробване на телескоп. Първата им цветна снимка се появява чак през 1994 година.

"Сините искри" приличат много повече на познатите светкавици, спрямо спрайтовете. Въпреки това явлението е наблюдавано за пръв път през октомври 1989 година от американската совалка над Австралия.

Броят на заснетите спрайтове и "сини искри" досега е малък, тъй като наблюдаването им е най-лесно от космоса, а продължителността им е само няколко милисекунди.

Въпреки това много любители също преследват явлението, желаейки да го заснемат. Сред фотографите се отличава името на Паул Смит, който има множество красиви снимки на спрайтове в своята страница във Facebook.