Пакистан ще участва във водената от Китай Международна лунна изследователска мисия. Ислямската страна скоро ще подпише споразумение за сътрудничество за изграждане на база на земния спътник.

Амер Надим, председател на Пакистанската космическа агенция, направи изказванията си по време на посещение в Лабораторията за изследване на дълбокия космос в Югоизточен Китай.

Очаква се Пекин да изгради мащабна лунна база до 2050 година.

"Ние приветстваме Пакистан да участва пълноценно в ILRS, да насърчи тясното партньорство с лабораторията и да даде пример за съвместна работа за изграждане на споделено бъдеще за човечеството в космоса", каза Ву Вуйрен - главен дизайнер на китайската програма за изследване на Луната.

Пакистан и Китай са стратегически партньори в космическия сектор от три десетилетия. От 1992 г. Китай помага на Пакистан да разработи и изстреля комуникационни спътници и спътници за дистанционно наблюдение

Двете нации подписаха поредица от споразумения за изследване на космоса през 2019 г. като част от китайската инициатива "Един пояс, един път". Те включват помощ на Китай за обучението на пакистански астронавти и изпращането им в космоса

Други потенциални участници в проекта са Бразилия и Венецуела. Русия обаче не е част от плановете на Пекин за изграждането и поддържането на лунна база.

Преди около седмица Индия се присъедини към Лунната програма на НАСА.