Руските космонавти Олег Артемиев и Денис Матвеев прекараха седем часа извън Международната космическа станция. Мисията им беше да активират роботизирана ръка, прикрепена към многофункционалния лабораторен модул "Наука".

В интервю за ТАСС пък генералният директор на руската космическа агенция (Роскосмос) Дмитрий Рогозин заяви, че решението на Москва дали да продължи участието си в Международната космическа станция ще зависи от положението в Русия и съседните страни.

"Засега ние не бързаме да обявяваме нашата позиция и продължаваме работата в установения от правителство срок до 2024 г. Решението за съдбата на МКС до голяма степен ще зависи от ситуацията, която ще се формира в нашата страна и около нея", казва той. По думите му Русия ще предупреди една година предварително чуждестранните партньори по проекта МКС, в случай че реши да излезе от него.

По-рано през тази година шефът на Роскосмос съобщи, че е пратил писма до НАСА, Европейската и Канадската космическа агенция с настояване Западът да отмени санкциите срещу ЦНИИмаш и Ракетно-космическия център "Прогрес". Получените отговори на предложението за бъдещето на станцията се били пратени на президента и правителството на Руската федерация, припомни ТАСС.