Корпорация "Энергия", която е основният създател на ракетите и космическите кораби на Русия, патентова любопитен метод за ремонт на своите апарати.

Става дума за запечатване на малки отвори в корпуса на космически кораб с помощта на конвенционална кърпа, напоена с уплътнител. Под термина "конвенционална кърпа", обаче се има предвид най-обикновена салфетка. Ролята на уплътнител може да играе лепило.

Новият метод включва възможността за запечатване на отвори с диаметър до 10 милиметра. Манипулациите могат да се извършват при полет в космоса.

Чрез този метод е била поправена и мистериозно появилата се дупка в космическия кораб "Союз МС-09", докато бе скачен с МКС. Спекулира се, че дупката в корпуса е била направена със свредел, докато руските космонавти са извън кораба. Щетата обаче е била поправена ефективно с напоена с лепило кърпа. Проведени по-късно теоретични и практични експерименти показват, че този метод за ремонт е доста ефективен.

Освен умишлено, малки дупки в корпуса на космическите апарати могат да се появят в случай на сблъсък с малки фрагменти от космически тела или микро космически боклук.