Учени от Принстънския и Вашингтонския университет са разработили камера с размерите на зърно сол. Системата разчита на технология, наречена метаповърхност, която е осеяна с 1,6 милиона цилиндрични стълбове и може да бъде произведена подобно на компютърен чип.

Микроразмерните камери имат голям потенциал да забелязват проблеми в човешкото тяло и да дават възможност за наблюдение за супер-малки роботи. Досега обаче те имаха сериозен проблем в качеството на заснетите изображенията.

Тези проблеми обаче са преодолени, а новата система може да прави ясни, цветни кадри равностойни с конвенционалния комбиниран обектив на камера с 500 000 пъти по-голям размер, съобщават изследователите в документ, публикуван в Nature Communications.

Снимка направена с микро камера от 2018 г., сравнена с новия сензор с мета повърхност

Снимка: Princeton Computational Imaging Lab

Широка само половин милиметър, метаповърхността е осеяна с 1,6 милиона цилиндрични стълба, всяка от които е приблизително с размера на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ).

Всеки стълб има уникална геометрия и функционира като оптична антена. Промяната на дизайна на всеки стълб е необходима, за да се оформи правилно целия оптичен фронт на вълната.

Получените от камерата данни се анализират от изкуствен интелект, който повишава качеството на изображението.

Учените смятат, че първо мини камерата ще се ползва в медицината. Възможно е след време тя да навлезе и в потребителската електроника. Военните и разузнавателни приложения също не са изключени.