Инженери в Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха нов материал, за който твърдят, че е по-здрав от стоманата, но все пак лек като пластмаса. Това става ясно от прессъобщение от учебното заведение.

Смята се, че това може да бъде огромен напредък, който потенциално да даде на автомобилни части или мобилни телефони изключителна издръжливост. Учените дори прогнозират, че новият материал може лесно да се произвежда масово.

"Обикновено не възприемаме пластмасата като нещо, което можем да използваме за поддържане на сграда, но с този материал могат да се постигнат много нови неща", коментира Майкъл Страно, професор по химическо инженерство в Масачузетския технологичен институт и старши автор на изследването. То е публикувано в списание Nature тази седмица.

Тайната на екипа са специални, двуизмерни полимери, които могат да се подредят в листове. Повечето, ако не всички други полимери, са в състояние да образуват само едномерни вериги, които след това се формират в триизмерни обекти. Досега учените предполагаха, че е невъзможно да се образуват листове от двуизмерни полимери.

Резултатът е изключително здрав и тънък материал, наречен 2DPA-1, който е между четири и шест пъти по-устойчив на деформация от стъклото. Освен това е два пъти по-трудно да се счупи спрямо стоманата, въпреки че притежава само една шеста от плътността ѝ.