Европейската космическа сонда "Евклид" излетя днес в опит да хвърли светлина върху една от най-големите загадки за науката - тъмната материя и тъмната енергия, които съставляват 95 процента от Вселената, но за които не знаем почти нищо, предадоха световните агенции.

Сателитът излетя от космодрума "Кейп Канаверал", Флорида, в 11:12 ч. местно време (15:12 ч. по Гринуич) на борда на ракета "Фалкон 9" на американската компания "СпейсЕкс".

Двутонната сонда ще бъде разположена на 1,5 милиона километра от Земята, добавя БТА.

Мисията на сондата "Евклид", наречена на името на гръцкия математик, смятан за "бащата на геометрията", е "първата космическа мисия за изследване на свойствата на тъмната енергия", подчерта преди излитането Майкъл Зайферт, научен ръководител на проекта за НАСА, който участва в тази космическа мисия на Европейска космическа агенция (EКА).

В продължение на шест години сондата ще изготвя триизмерна карта на Вселената, обхващаща милиарди галактики, върху част от нея, съставляваща една трета от небесния свод.

Наблюдаваните далечни галактики ще позволят да се върнем назад във времето до преди 10 милиарда години - време, необходимо на тяхната светлина да достигне до нас.

Огромното количество събрани данни ще бъдат оповестени публично, така че научната общност да може да се възползва от тях, включително около 2600 изследователи членове на консорциума "Евклид" от близо 15 държави.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО